Röntgenfoto’s

Een röntgenfoto wordt gemaakt met behulp van elektromagnetische straling, die vrij gemakkelijk door de zachte weefsels en minder makkelijk door de harde weefsels dringt. Het verschil van doorlaatbaarheid van de weefsels ten aanzien van de straling, vertaalt zich in een twee dimensionaal zwart-wit beeld op de foto.

Met behulp van röntgenfoto’s zijn wij in staat om duidelijke en goede diagnoses te kunnen stellen. In sommige gevallen kunnen we niet altijd de conditie van het gebit bepalen met het blote oog. Daarom maken we als aanvulling van de halfjaarlijkse controle om de zoveel tijd controlefoto’s. Dit zijn vaak twee foto’s, van de linker en de rechterkant van uw kaak, om zo goed al uw (kleine) kiezen te kunnen beoordelen.

In de meeste gevallen is dit een preventieve maatregel, zodat wij beginnende problemen al snel kunnen oplossen of zelfs kunnen voorkomen.

Bij wortelkanaalbehandelingen, implantologie of bij chirurgische behandelingen, worden er over het algemeen altijd röntgenfoto’s gemaakt.

Bij deze behandelingen is het noodzakelijk om röntgenfoto’s te maken, om zo de behandeling zo voorspelbaar mogelijk te kunnen uitvoeren.

Ook is het soms nodig om bij een pijnklacht een röntgenfoto te maken van de desbetreffende tand of kies die last geeft. Met behulp van een foto kunnen wij goed lokaliseren waar het probleem vandaan komt.

De straling die vrij komt van deze röntgenfoto’s is zo laag, dat de kans op nadelige gevolgen erg klein is. In principe kunnen er zelfs röntgenfoto’s gemaakt worden tijdens de zwangerschap. Toch geven wij er de voorkeur aan om geen onnodige risico’s te nemen en zullen wij de röntgenfoto’s die niet noodzakelijk zijn, uitstellen tot na de bevalling.